Met een wax stempel kunt u voorwerpen zoals brieven of enveloppen voorzien van een persoonlijk stempel. Dit stempel kan voorzien van een naam, logo of afkorting. Bij Stempels kunt u al gemakkelijk een wax stempel laten maken of aanschaffen helemaal gestyled naar eigen wensen. 

Wat is een wax stempel?

Bij een wax stempel kunt u een brief, papier of envelop voorzien van een eigen lakzegel. Hierdoor wordt duidelijk van wie de brief of ander voorwerp afkomstig is. Vooral vroeger werden veel lakzegels gebruikt. Tegenwoordig bijna niet meer, maar in sommige situaties wel extra leuk om er eentje toe te voegen. De lakstaven zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren lak. Denk aan het originele rood maar bijvoorbeeld ook blauw, geel of zwart. Bij het maken van een wax stempel kan er gebruik gemaakt worden van traditionele lak of flexibele lak. Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is. 

Traditionele lak

Bij traditionele lak kan de lak worden gesmolten boven een brandende kaars. Hierdoor smelt de lak van de lakstaaf, wel is het verstandig om dit zorgvuldig te doen. Wanneer de lak aan het smelten is kan de lakstaaf langzaam worden rondgedraaid. Hierdoor valt er als het goed is een hoeveelheid op het gewenste papier. Vervolgens is het belangrijk om de lakstaaf zachtjes uit te blazen zodat deze niet meer blijft branden. Daarna kan het koude messing worden aangebracht waar de lak op het papier zicht bevindt. Dit dient snel te gebeuren en vervolgens moet er gewacht worden met het uithalen van de lakstaaf totdat de lak is gestold. De wax stempel is nu klaar en de brief is verzegeld. 

Flexibele lak

Flexibele lak is iets gemakkelijker te gebruiken voor een wax stempel. Hierbij kan er namelijk gebruik gemaakt worden van een speciaal lakpistool. Met dit pistool wordt de flexibele lak makkelijk gesmolten en kan het makkelijk op de geschikte plaats worden aangebracht. Deze manier kost minder tijd dan bij de traditionele lak. 

Zowel traditionele als flexibele lak heeft zo zijn voordelen. Het grootste verschil tussen beide is dat de traditionele lak echt doorbroken kan worden waardoor de uiteindelijke verzegelfunctie blijft bestaan. Bij flexibele lak blijft de lak flexibel waardoor de stempel niet doorbroken kan worden. Hierdoor ziet een traditionele wax stempel er vaak wat mooier uit. Het is maar net wat je wilt gebruiken. 

Wax stempel: soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten wax stempels. Iedereen kan naar wens dus een eigen stempel uitkiezen, denk hierbij aan:

  • Lakstempel op maat
  • Lakstempel met afbeelding
  • Lakstempel met letters
  • Zelfklevende stempel

Lakstempel op maat

Elke lakstempel bestaat uit een houten behuizing met een messing voet. In de voet van de stempel staat het soort stempel ingegraveerd. Er kan dus helemaal een eigen stempel op maat worden gemaakt. Denk hierbij aan een mooi familiewapen of gewoon je naam. Ook origineel is je handtekening. 

Lakstempel met afbeelding

Het kan ook leuk zijn om een afbeelding toe te voegen aan je wax stempel. Denk hierbij aan verschillende soorten figuurtjes en motieven. Erg veel keuze.

Lakstempel met letters

Niet alleen kan een lakstempel voorzien worden van een afbeelding. Ook kunnen er letters aan worden toegevoegd. Denk aan de eerste letter van je naam of zelfs een woord. Iedereen kan zo zijn eigen originele lakzegel bedenken. 

Zelfklevende stempel

Deze stempels van stempels.nl zijn al kant-en-klaar voor gebruik. Deze stempels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en verschillende motieven. De zegels kun je gemakkelijk opplakken en hoeven dus niet eerst gesmolten te worden.