Propolis

WAT IS PROPOLIS? 
Propolis wordt door de bijen verzameld van knoppen en bladeren van verschillende bomen en planten. Hoewel men er nog steeds niet helemaal zeker van is, wordt aangenomen dat naast stuifmeel, het grootste deel van de propolis wordt verzameld van verschillende boomsoorten  zoals; populier, berk, iep, els, beuk, paardekastanje, conifeer, bepaalde naaldbomen en andere plantensoorten. Er is nog weinig bekend over het verzamelen van balsemsoorten. Maar vele soorten stoffen uit de harsachtige afscheidingen van bomen en planten worden in propolis teruggevonden, ook nadat de bijen het materiaal omgewerkt hebben tot de propolis die we kennen. De bijen mengen de verzamelde balsem met bestanddelen van stuifmeel en voegen er verschillende soorten buitengewoon werkzame enzymen en fermenten aan toe. Er is aangetoond dat er behalve drie soorten was (andere dan de was van raten) nog 18 stoffen in voorkomen, welke grotendeels uit vluchtige oliën bestaan, Propolis wordt door de bijen voor verschillende doeleinden gebruikt, om voor een klein deel in de wasraten te verwerken om het gehele bijennest mee te omhullen. En om de cellen waar de eitjes in gelegd zullen worden grondig op te poetsen, waardoor de larven, Zodra ze uitkomen, beschermd worden tegen ziekte. Bijen leven met een groot aantal in een zeer beperkte ruimte. Zonder enige vorm van antibiotische bescherming is zo’n samenleving gedoemd tot uitsterven ten gevolge van allerlei bacteriële infecties. De bijen ontdekten echter dat de in de natuur voorkomende bomen (en sommige planten) sappen en harsen afscheiden om zicht tegen infecties te beschermen. Het verzamelen en bewerken van deze sappen en harsen is voor bijen een tijdrovende, maar ook een levensnoodzakelijke bezigheid. Het inwendige van de korf wordt met propolis ingesmeerd. Het effect is enorm: waar 60.000 bijen opeengepakt samenleven, is het sterieler dan in een modern ziekenhuis!
Hoewel de geneeskracht van propolis reeds in de oudheid bekend was – de oude Grieken gebruikten het al – is de herontdekking van propolis iets van de laatste jaren.

PROPOLIS ALS GENEZEND MIDDEL
Het is gebleken dat Propolis zeer selectief schimmels en virussen bestrijdt die ook mensen bedreigen. Een bijkomend voordeel bij gebruik van Propolis is dat de normale bacteriën die bijvoorbeeld zo’n belangrijke functie hebben in de darmflora, niet aangetast worden. Behalve in enkele gevallen van allergie zijn geen schadelijke bijwerkingen en de ziekteverwekkers worden niet immuun tegen de werking van Propolis. Men kan Propolis dus bij infecties telkens opnieuw gebruiken, dit in tegenstelling tot penicilline soorten. Propolis versterkt zelfs de werking van penicilline en andere moderne geneesmiddelen. Bij gebruik van Propolis zal men merken dat verkoudheden veel minder of in geringere hevigheid optreden. Men voelt zich beter en infectieziektes krijgen weinig kans.

Propolis bevat unieke werkzame bestanddelen:
  • Etherische oliën: onder de aromatische verbindingen in propolis bevinden er zich enkele die actief bacteriën en schimmels bestrijden.
  • Flavonoïden: tot op heden zijn er bijna 30 verschillende soorten flavonoïden in propolis teruggevonden. Dit zijn gele pigmenten die functioneren als natuurlijk werkzame antibiotica, werkzaam tegen bacteriën, schimmels en virussen. Daardoor worden de flavonoïden als de belangrijkste onderdelen van de propolis beschouwd en wordt de geneeskrachtige werking van propolis ook hieraan toegeschreven.
  • Mineralen: deze bezitten de biologische activiteit om enzymen en weefselcellen op te bouwen.

Samenstelling van Propolis:
Propolis is opgebouwd uit de volgende stoffen: 55% harsen, 30% was, 10% etherische oliën, 5% , pollen, sporen, vitaminen en mineralen. Propolis uit het gematigde klimaat bevat wel 40 verschillende fenolcomponenten, waarvan 90 tot 95% flavonoïden zijn. Deze flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de brede werking tegen virussen, bacteriën en schimmels.

Eigenschappen van propolis
Door de unieke variatie aan werkzame bestanddelen bezit propolis een breed spectrum van toepassingsmogelijkheden. Onderzoek heeft aangetoond dat aan propolis de volgende eigenschappen kunnen worden toegewezen:

  • Antibacteriële werking
  • Remt groei van schimmels en bacteriën af
  • Remt ontstekingsreacties
  • Werkt antireumatisch
  • Stimuleert de natuurlijke afweer tegen infecties
  • Herstelt de vitaliteit
  • Is actief vaatverwijdend en verlaagd de verhoogde bloeddruk aanmerkelijk

Waarschuwing: 1 op de 2000 mensen allergisch kunnen reageren op Propolisprodukten. Dit is zonder risico uit te testen door ‘s avonds een beetje propolis op de rug van de hand te doen. Als men allergisch is, ontstaat in de loop van de nacht of de volgende morgen een rood vlekje.