Iedereen heeft natuurlijk wel eens gehoord van een depressie. We weten dan ook dat mensen met een depressie zich depressief of somber voelen. Maar iedereen voelt zich wel eens somber of neerslachtig. Dus wat onderscheidt een depressie nou eigenlijk precies van ‘normale’ gevoelens van somberheid. Als je niet depressief bent, maar wel eens last hebt van sombere gedachtes en/of gevoelens, dan weet je ook dat deze somberheid vaak ook weer vrij snel voorbij gaat. Het leven grijpt je aandacht en dat wat je gister nog zo somber maakt, ben je vandaag alweer vergeten. Bij een depressie is er echter sprake van aanhoudende somberheid en vaak is de intensiteit van de donkere gevoelens ook veel krachtiger. Je wordt tijdens een depressie dan ook vaak voor langere tijd ondergedompeld in gevoelens van negativiteit, neerslachtigheid en somberheid. Het probleem is daardoor ook dat de wereld er altijd somber en grijs uitziet. Je bent door je depressie niet meer in staat om de wereld waar te nemen vol kleur en mogelijkheden. Hoe langer de depressie aanhoudt, des te minder zin krijg je ook om die wereld in te gaan, om mensen op te zoeken of om dingen te ondernemen. Langzaam maar zeker verlies je dus ook de interesse in de wereld en mensen om je heen. Door je zelf zo af te zonderen versterk je de depressie natuurlijk, want in alle eenzaamheid heb je volop de gelegenheid om je te focussen op al die sombere gevoelens. Maar ook al zou je de afleidingen van anderen opzoeken, als je depressief bent, dan begint de positiviteit van anderen je al snel tegen de borst te stuiten. Je snapt vaak niet hoe mensen zo vrolijk kunnen zijn in de grijze sombere wereld zoals jij die waarneemt. Als je depressief bent, dan ben je dus veel meer dan alleen een beetje somber. De wereld en alles om je heen wordt door je neerslachtige gevoelens als het ware gekleurd. Of beter, alle kleuren in de wereld worden door je depressie eerder uit de wereld gezogen, zodat er niets overblijft waar jij nog van kunt genieten. Punt is ook dat je de wereld in principe gewoon waarneemt zoals die is. De menselijke geest voegt er kleur aan toe in de vorm van betekenis, waarden, schoonheid, doelen, mogelijkheden, et cetera. Maar al dit soort zaken vind je niet in de wereld zelf. Ze worden als het ware op de wereld geprojecteerd. Tijdens een depressieve fase zou je dus kunnen zeggen dat je het vermogen bent verloren om de wereld in te keuren. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te dragen en als je meer wilt weten over deze oorzaken kun je terecht op zobegaafd.

Vind allerlei informatie over depressie op zobegaafd.nl

Als je meer wilt weten over je de oorzaken van depressies of als je wilt weten hoe je moet omgaan met mensen die depressief zijn, dan kun je terecht op zobegaafd.nl. Hier vind je allerlei informatie over de oorzaken van depressieve gevoelens en ook vind je er bijvoorbeeld een overzicht met symptomen. Qua symptomen kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Je voelt je gejaagd of geremd, vrijwel iedere dag
  • Je voelt je moe, vrijwel iedere dag
  • Je voelt je waardeloos, vrijwel iedere dag

De lijst op de website is veel uitgebreider natuurlijk. Tevens is het goed om te beseffen dat het hebben van dit soort symptomen niet per se duidt op een depressie.

Kijk op zobegaafd.nl voor meer informatie

Op de site kun je nog heel veel meer informatie vinden over depressies. Dus als je meer wilt weten, surf dan gerust eens naar de site.

Categories: Mens en gezondheid